Ron de guerilla gardener

Wat leuk is dit! Los Angeles (mijn favoriete stad in Amerika, want past wat mij betreft
in het rijtje van meest bizarre plekken op aarde) blijkt ook een gelukkige tuinman te hebben. Hij heet Ron Finley, ze noemen hem in Amerika ook wel de “guerilla gardener”. Ron is een charismatisch figuur; met zijn aanstekelijke verhalen heeft hij al veel mensen enthousiast gemaakt voor tuinieren.
Zijn aanpak is simpel: gewoon allerlei stukjes verwaarloosde grond langs stoepen en parkeerterreinen in South Central LA omspitten en beplanten met groente en bloemen. Opdat de mensen in de wijk niet meer blindelings hun eten bij fast food ketens halen, maar hun eigen verbouwde groente gaan eten en weer gezond worden, in plaats van ziek en te dik.
Ron heeft iets heel bijzonders gedaan met de mensen in zijn wijk. Door het tuinieren zijn ze weer trots op zichzelf. Ze zijn ergens goed in geworden, namelijk in planten verzorgen. Ze hebben weer een doel in hun leven.
Ron is typisch Amerikaans, hij strooit geweldige soundbites in het rond, zoals: “Gardening is the most defiant act you can do in the inner city… plus you get strawberries!” Als je naar zijn praatje hebt geluisterd, denk je dat je echt gek bent als je niet meteen een schop pakt en een plantje in de aarde zet. Je bent zelfs een dief van je eigen portemonnee als je niet tuiniert, zegt Ron, want een plant geeft je duizenden gratis zaadjes waar je weer opnieuw duizenden gratis plantjes uit kunt kweken. “I’m telling people: grow your own food! Growing your own food is like printing your own money!” Heerlijk, die Ron, ik zou elke dag wel een tuintip van ‘m willen.
Hieronder kun je Ron Finley’s TED-talk zien. Veel plezier!