De vingers van een oude heks

IMG_4280
Hier liggen de nieuwe aardappels te drogen op de veranda. Elk jaar weer een feestelijk moment!
Ik plantte dit jaar vier soorten: Charlotte, Pompadour, Vitelotte noire en Koopman’s blauwe.
Ik vind het een bijzonder ritueel: de aarde om te woelen en daar dan die klompjes goud aan te treffen: hier, en hier, en hier… en nog een! De natuur heeft…
Continue reading

Bierhotel

IMG_3520
Vriendin Manon schoot even in de lach toen ik haar over mijn nieuwe aanwinst vertelde: ik heb een bierhotel gekocht. “Wat gezellig!” zei ze met haar (bijna) altijd vrolijke gezicht. “Daar wil ik ook wel een nachtje logeren.”
“Nee, het is niet voor…
Continue reading

Voorgetrokken rabarber

IMG_3398
Beste volgers van mijn blog: excuses voor mijn langdurige afwezigheid. Ik had het druk op het werk en druk met de tuin, ik kon maar geen rustig en uitgerust moment vinden om te bloggen. Mijn tuin draait op topspeed dezer dagen: borders klaarmaken, zaaien, verpotten, dahlia’s klaarzetten in…
Continue reading

Cadeau voor mezelf

IMG_3279
Lang heb ik er op gewacht, want al besteld in december, maar nu kwam-ie dan eindelijk: de doos van zaadhandel Van der Wal uit Hoogeveen. Het leuke van een paar maanden geleden besteld hebben is dat je niet meer zo goed weet wat je op die winterse avond ook al weer had aangekruist in de zaadcatalogus. Dus er arriveerde deze week een soort verrassingsdoos: leuk, ik heb mezelf tuinbonen cadeau gedaan! En kievitsbonen, met die mooie paarswitte vegen, joehoe! Ik bleek vier soorten pootaardappelen voor mijn tuin te hebben bedacht: pompadour, vitelotte noire, charlotte en koopmans blauwe (mijn favoriet van vorig jaar).
De pootaardappels zijn verrassend klein dit jaar.. ik hoop maar dat er grotere aardappelen uit de grond komen van de zomer.
Vanochtend heb ik ze in eierdozen gelegd en voor het raam gezet om voor te kiemen. Tuinbuurman Ilya kwam kijken. Hij heeft zijn aardappels al in de grond gedaan. Voorkiemen hoeft niet, inderdaad, het mag wel. Ilya neemt alleen wel een risico: als het nog erg nat wordt, of het gaat nog gemeen vriezen, dan kunnen zijn aardappelkinders wel eens het loodje leggen. Hij verwacht geen problemen, zegt hij. En anders is het jammer. Ja, zo kun je ook denken natuurlijk.
Ik ben benieuwd wat straks het verschil wordt tussen zijn en mijn oogst. Alsof we een beetje Van Hollande Bodem naspelen: de moestuinwedstrijd die nu op tv is. De strijd om de mooiste aardappel van het Buikslotermeerpark is losgebarsten!