Tomatentips uit Litouwen (en Amsterdam-Noord)

De Litouwse tomaten

De Litouwse tomaten


Bij mij in de kas staat basilicum naast de tomatenplanten; basilicum stimuleert namelijk de groei van een tomatenplant. Buurvrouw Minke stuurde me gisteren een foto uit Litouwen, waar ze bij een vriendin op bezoek is. Minkes vriendin zet namelijk geen basilicum…

…naast haar tomatenplanten (en haar komkommers en pepers), maar afrikanen. Dat wisten Minke en ik nog niet: de geur van afrikanen beschermt tegen ongedierte en bodemmoeheid. Na de oogst knipt de Litouwse vriendin de afrikanen klein en werkt ze door de grond. En ze ververst de aarde in de kas niet – ik ga het volgend jaar zeker op die manier proberen. Ook een gezellig gezicht in de kas, die afrikanen.
Mijn tomaten zijn momenteel nog steeds met hun inhaalrace bezig (ik had ze nogal laat gezaaid). Er zitten nu een stel trosjes aan met koppig groene tomaten die maar niet rood lijken te willen worden. Ik voed mijn tomaten elke week met vloeibare mest, dat geeft ze net dat extra zetje dat ze nog nodig hebben (hoop ik). Ze maken heel veel scheuten met blad, daar heb ik er al heel wat van afgeknipt – dan gaat de energie naar de tomaten. Tip: de scheuten onder de onderste tros tomaten kun je allemaal rustig wegknippen. En de blaadjes die voor rijpende tomaten hangen: haal die ook maar weg, dan krijgen je tomaten meer zon en zijn ze sneller te oogsten. Pas op bij het scheuten verwijderen, want tomatentrossen zijn kwetsbaar. Anders overkomt je wat mij afgelopen zaterdag overkwam: ik stootte (niet eens hard) per ongeluk tegen een tros en KNAK – weeeeehhh, heel jammer van al dat zorgvuldige kweken. Misschien kan ik het geknakte trosje nog op de vensterbank leggen, met een banaan ernaast (die scheidt een geur af die het rijpingsproces van de tomaat bevordert) – dan worden ze hopelijk nog rood.
Heb je een tomatenplant op je balkon? Zet hem dan in een zonnig hoekje, liefst voor een muur, uit de wind. Geef hem een stokje, want tomatenplanten zijn zwieperds. Veel water geven. Vloeibare mest zou geen kwaad kunnen. Dan moet het goed komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *