Cadeau voor mezelf

IMG_3279
Lang heb ik er op gewacht, want al besteld in december, maar nu kwam-ie dan eindelijk: de doos van zaadhandel Van der Wal uit Hoogeveen. Het leuke van een paar maanden geleden besteld hebben is dat je niet meer zo goed weet wat je op die winterse avond ook al weer had aangekruist in de zaadcatalogus. Dus er arriveerde deze week een soort verrassingsdoos: leuk, ik heb mezelf tuinbonen cadeau gedaan! En kievitsbonen, met die mooie paarswitte vegen, joehoe! Ik bleek vier soorten pootaardappelen voor mijn tuin te hebben bedacht: pompadour, vitelotte noire, charlotte en koopmans blauwe (mijn favoriet van vorig jaar).
De pootaardappels zijn verrassend klein dit jaar.. ik hoop maar dat er grotere aardappelen uit de grond komen van de zomer.
Vanochtend heb ik ze in eierdozen gelegd en voor het raam gezet om voor te kiemen. Tuinbuurman Ilya kwam kijken. Hij heeft zijn aardappels al in de grond gedaan. Voorkiemen hoeft niet, inderdaad, het mag wel. Ilya neemt alleen wel een risico: als het nog erg nat wordt, of het gaat nog gemeen vriezen, dan kunnen zijn aardappelkinders wel eens het loodje leggen. Hij verwacht geen problemen, zegt hij. En anders is het jammer. Ja, zo kun je ook denken natuurlijk.
Ik ben benieuwd wat straks het verschil wordt tussen zijn en mijn oogst. Alsof we een beetje Van Hollande Bodem naspelen: de moestuinwedstrijd die nu op tv is. De strijd om de mooiste aardappel van het Buikslotermeerpark is losgebarsten!

Vogels in de tuin

IMG_7355
Deze fijne foto’s kreeg ik van mijn tuinvriendin Astrid Kuiper, die net als ik een volkstuin heeft in Amsterdam-Noord. Astrid weet precies hoe ze allerlei vogels in haar tuin moet krijgen. Ze heeft een slim voedselsysteem voor ze opgezet, waardoor het bij haar een gekwinkeleer is van heb-ik-jou-daar. De vogels wachten al op haar als ze eraan komt, wat leuk!

Boven zie je staartmezen, hieronder het eigenwijze, dappere roodborstje.
‘Staartmezen zijn hele sociale dieren,’ zegt Astrid. ‘Wanneer er eentje achterblijft, wacht de gehele groep op die ene vogel. En ik zie bij de voederplaats dat de een wacht tot de ander klaar is met eten. Andere vogelsoorten zijn heel anders. Die jagen elkaar juist weg als ze willen eten.’
IMG_7372