Maart mulchmaand

IMG_3090
Nou, daar ging ik gistermiddag, op de fiets naar mijn tuin: de hagelstenen ratelden op mijn wangen, kleine pijnscheutjes veroorzakend. Harde windstoten…

…bliezen tegen mijn fiets. Alsof god me achteruit trok.
Het is maart, het is lente (nou ja, bijna dan…), en ik wil naar mijn tuin, ging het door me heen.
Dus peddelde ik dapper door.
Maart is de maand waarin je het meest profijt hebt van een verse mulchlaag op je tuin. Dus ben ik, hagel of geen hagel, met mijn capuchon af en toe op, flink aan het scheppen geweest uit mijn compostbak. Ik vind het altijd weer een feest dit wonder van de tuin mee te maken: je stopt je tuinafval in de compostbak en een paar maanden later heb je, mits je het goed aanpakt, die goeie ouwe verse huisgemaakte compost waar geen zak tuinaarde uit de winkel tegenop kan. Alsof je het beste deeg hebt waar je het lekkerste brood mee kunt bakken, zo voelt verse huisgemaakte compost.
IMG_3205
En het ziet er ook zo mooi uit van structuur: los en rul, dat vinden de wortels van planten het allerlekkerst.
IMG_3091
IMG_3093
Het was flink zweten, al dat geschep, maar dan heb je ook wat: een goeie working-out (waar ik me heel trots over voelde) én een mooi bed van mulch op mijn wilgentenen-moestuin (waar ik niet minder trots van werd). Het goeie van mulch aanbrengen in maart is dat je de onkruidgroei van de lente ermee kunt onderdrukken, dat scheelt veel gewied. En de planten hebben straks een heerlijke start natuurlijk, in die lekker losse, voedzame aarde. Ik breng het zwarte goud altijd lekker dik aan. Dat kost meer tijd, maar het is echt beter als je een laag van minimaal vijf centimeter (persoonlijk houd ik zelfs liever 10 cm aan) maakt. Dan wordt het extra donker voor de onkruidzaden die eronder liggen, en het betekent natuurlijk ook meer voedingsstoffen voor de planten. Van verse huisgemaakte compost heb je altijd te weinig, en dan heb je de neiging het dun uit te spreiden zodat je een groot deel van je tuin kunt bestrijken. Maar dat kun je beter niet doen. Zonde, want dan is het effect ervan veel kleiner. Beter een mooie dikke laag op een klein stukkie tuin dan een dunne laag op een grote oppervlakte.
IMG_3202

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *