Wilgen knotten

IMG_3129
Deze week was het eindelijk zover: het vroor niet meer, ik kon aan de slag met het knotten van mijn wilgenboompjes. Het was een…

…ontspannende bezigheid op een zonnige dag, ik kan het iedereen aanbevelen. Gelukkig kwam de buurman ook nog even langs om mij voor jullie op de foto te zetten!
IMG_3125

Heb je ook wilgen? Dan heb ik hier een aantal snoeitips voor je:

-De beste snoeitijd voor wilgen is eind februari, begin maart. Dan lopen de boompjes de minste kans op vorstschade en hebben ze nog voldoende tijd om te herstellen van de kortwieking, voordat ze weer gaan uitlopen.
-Ik snoei mijn wilgen elk jaar; ze maken in een jaar namelijk takken van een metertje of twee, drie, en dat vind ik hoog zat. Om de twee of drie jaar snoeien kan ook, maar elk jaar dat je wacht, worden de takken hoger, dikker en zwaarder.. en daardoor kost het snoeien meer en meer inspanning.
-Gebruik een kort klapzaagje, dan kun je er veel beter bij dan met zo’n lange zaag. Neem een zaag met enkele tanden; 1-jarig wilgenhout is nog vers en sappig, en met dubbele zaagtanden kom je daar NIET doorheen.
-Snoei een tak niet tot op de boombast af, maar laat een stompje ervan staan. Op dat stompje zitten namelijk de ogen waarop de boom het snelst kan uitlopen.
-Van de mooiste takken knip ik de zijtakjes af, en ik maak er wigwammen van, voor de lathyrus en de sperziebonen. Kijk hierbij wel uit dat de wilgentakken geen wortel schieten, want daar zijn ze meesters in. Afgelopen seizoen is dat ook bij mij gebeurd. Ik had het steeds uitgesteld om mijn wigwams uit de grond te halen. Toen ik dat vorige week toch maar deed, heb ik me toch staan spitten en duwen en sleuren.. ongelooflijk! De takken zaten muurvast in de grond geworteld, alsof ik aan een dood paard trok. Na veel gehannes had ik ze eruit – sommigen hadden wortels die wel twee meter waren uitgelopen. Ik kreeg het er warm van, het verdreef de kou van die dag, maar ik liep daarna wel twee dagen met spierpijn.
IMG_3120

Zin in bewegend beeld? Tuintijdschrift Groei & Bloei heeft een helder, instructief filmpje over wilgen knotten: http://www.groei.nl/artikel/wilg-knotten

PS: je kunt me nu ook volgen op Facebook: ga naar Facebook en vul “De Gelukkige Tuinman” in in het zoekvenster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>