Vet tuinprobleem

IMG_3078
Dit moet ik toch effe kwijt vandaag: de laatste tijd zie ik, telkens wanneer in mijn tuin kom, deze gapende gaten in de grond. Het zijn de plekken waar ik…

…afgelopen winter zo liefdevol mijn (dure! mooie! bijzondere!) La Belle Epoque en Flaming Spring Green tulpenbollen plantte, en trouwens ook zalmoranje eremurussen. Om maar niet te spreken van de vogelmelkbollen van 7 euro 95 per stuk. Foetsie, weg, opgevreten door (neem ik aan) een stelletje losgeslagen woelmuizen. Ik had me zo verheugd op het uitkomen van die bollen en knollen, en nu staar ik dus in een leegte.
Daarmee heb ik er echt een vet probleem bij in mijn leven, want ik WIL en ZAL tulpen en eremurussen in mijn tuin hebben! De vechter in mij komt naar boven.
Maar voordat ik ga vechten, moet ik eerst een paar dingen goed uitzoeken. Vraag 1 is bijvoorbeeld: heb ik te maken met bovengrondse of ondergrondse woelmuizen? Want als het ondergrondse woelmuizen zijn, helpt het niet de bollen en knollen van bovenaf af te schermen met vliesdoek en bakstenen (wat ik in het voorjaar met pootuitjes altijd doe, om ze te beschermen tegen geïnteresseerde vogels: werkt dan heel prima). Indien het ondergrondse boormachines zijn, moet ik dan voortaan bij het bollen planten een stukje fijn gaas om elk bol wikkelen, voordat ik de bollen in de grond zet? Of misschien rond de bollen allemaal akelige doornentakjes leggen? Oeff, dat zal een hele klus worden… en het laatste wordt geheid een pijnlijke affaire, want je kunt er donder op zeggen dat ik op zeker moment met mijn handen in die venijnige takjes ga grijpen.
Het hele gedoe herinnert me er weer aan dat tuinieren een onnatuurlijke bezigheid is: voortdurend heb je je handen vol de tuin bij te sturen richting je ideaalbeeld van de natuur. Als tuinman doe je niets anders dan bouwen aan een droom. Een wereld die niet bestaat, maak jij werkelijkheid. Zoals de wereld zou moeten zijn, maak jij hem. Dat vind ik ook wel een hele eer.
IMG_3083

PS: je kunt me ook volgen op Facebook: ga naar Facebook en vul “De Gelukkige Tuinman” in in het zoekvenster.

2 thoughts on “Vet tuinprobleem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>