Over Mij

IMG_0112

Hi tuinierliefhebbers, ik ben Edwin Oden, psycholoog, schrijver en tuinier. 

Ik werk als behandelaar bij psychologenpraktijk Adagio in Amsterdam, schrijf columns en artikelen voor het magazine van Groei & Bloei, en heb een volkstuin in Amsterdam-Noord waar ik graag naartoe ga.

Ik woon in het centrum van Amsterdam; mijn tuin ligt op een halfuur fietsen van m’n huis. Hij is ongeveer 600 vierkante meter en balanceert op het uiterste randje van de stad, langs de weilanden van Waterland, ter hoogte van Ransdorp en Zunderdorp. Mijn streven is het een romantische, natuurlijke tuin te laten zijn waar plek is voor groente, sierplanten en toevallige uitzaaiers.

Als kleine Edwin had ik al een mini-tuintje, achterin in de grote siertuin van m’n vader. Als ik daar aan terugdenk, komen beelden omhoog van de tomatenplanten die ik daar had staan. Ik weet nog hoe verbaasd en trots ik was dat er van die mooie rode tomaten aan kwamen. En ik ruik weer die speciale geur van de bladeren. Het zijn fijne herinneringen. Herinneringen aan gevoelens van veiligheid, geborgenheid en avontuur.

Eenmaal op kamers in de grote stad vergat ik het hele tuinieren. Totdat ik, jaren later, in de binnenstad een balkonnetje kreeg op het noordwesten, uitkijkend op een dijk van een torenflat, en daar, bevangen door vlagen van depressie, mijn eerste oleander neerzette – die tot mijn grote plezier nog ging bloeien ook. Het duurde niet lang of het hele balkon stond vol met groen. De situatie werd hoe langer hoe onhoudbaarder, en rond m’n 40ste besloot ik het echt te doen: een eigen tuin aanleggen, op 7,6 kilometer fietsen van mijn huis.

De tuin van mijn leven, de plek waar ik het liefst wil zijn: in dat soort behoorlijk hoogdravende termen denk ik soms over mijn tuin, als ik heel eerlijk ben. Na al die jaren ben ik er nog steeds graag, en ik hoop dat ik tot het einde van m’n dagen kan blijven genieten van m’n tuin . Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat tuinieren gelukkig maakt, en dat ervaar ik zelf ook zo. Vandaar dat ik mijn site De Gelukkige Tuinman heb genoemd. Hij is bedoeld om het plezier en de voldoening van tuinieren over te brengen op anderen. Met mijn posts neem ik je als het ware steeds even mee op bezoek in mijn tuin. Ik hoop dat ik je met mijn belevenissen een beetje aansteek om ook lekker te gaan tuinieren… en dat je er ook vandaag weer een mooie dag van maakt: ‘domweg gelukkig’ tussen je planten.

Edwin Oden