Over Mij

IMG_0112

Hallo tuinierliefhebbers, ik ben Edwin, 47 jaar, woon in Amsterdam, werk als journalist en psycholoog bij het maandblad Psychologie Magazine, en heb sinds acht jaar een tuin. Hij is ongeveer 600 vierkante meter en balanceert op het uiterste randje van de stad, langs de weilanden van Waterland, ter hoogte van Ransdorp en Zunderdorp. Mijn streven is het een romantische cottagetuin te laten zijn waar groente en sierplanten een harmonieus huwelijk aangaan.

Als kind deed ik al hetzelfde, maar dan op kleinere schaal: mijn vader gaf mij ruimhartig een stukje van zijn goed bewaakte plattelandssiertuin, waar ik zelf groente mocht verbouwen. Eenmaal op kamers in de grote stad vergat ik het hele tuinieren. Totdat ik, jaren later, in de binnenstad een minuscuul balkonnetje kreeg op het noordwesten, uitkijkend op een dijk van een torenflat, en daar, bevangen door vlagen van depressie, mijn eerste oleander plaatste – die tot mijn grote plezier nog ging bloeien ook. Het duurde niet lang of het hele balkon stond vol met groen. De situatie werd hoe langer hoe onhoudbaarder, en het jaar voordat ik 40 werd, besloot ik het echt te doen: een eigen tuin aanleggen, op 7,6 kilometer fietsen van mijn huis.

De tuin van mijn leven, de plek waar ik het liefst wil zijn: in dat soort termen denk ik over mijn tuin, als ik heel eerlijk ben. Waarschijnlijk zal ik tot het einde van mijn dagen naar dat aardse paradijs toe blijven werken, met vallen en opstaan. Maar dat maakt allemaal niet zoveel uit; tuinieren op zich maakt namelijk al gelukkig, of je er nu de gouden medaille voor tuinontwerpen mee wint of niet – psychologisch onderzoek heeft dat ruimschoots bewezen, en ik weet het nu ook uit eigen ervaring. Vandaar dat ik mijn site De Gelukkige Tuinman noem. Hij is bedoeld om het plezier en de voldoening van tuinieren over te brengen op anderen.

Edwin Oden