Een heerlijk tuinboek

IMG_3206
Goed nieuws voor mensen die zoals ik van tuinieren én lezen houden: het heeft uitgeverij Lemniscaat behaagd een hele nieuwe, frisse, herziene en aangevulde versie te publiceren van Alma Huiskens’ en Doortje Stellwagens boek Groentje in de moestuin. Het idyllische plaatje dat je hierboven…

…ziet van zomerse dahlia’s in Alma’s Haarlemse moestuin, is een van de zalige foto’s uit het boek (zie hieronder nog meer fijne fotospreads), waarin Alma meeslepend schrijft over haar hoogte- en dieptepunten in haar tuin. Daarnaast geeft ze ook – heel welkom, want wat vang je aan met al die zelfgekweekte gewassen? – zeventig, niet al te ingewikkelde, seizoensrecepten.
Alma is een tuinschrijfster naar mijn hart, en op Doortjes foto’s kan ik alleen maar stikjaloers zijn. Dit is het ideale inspiratieboek voor iedere beginnende moestuinier, maar ook voor mensen die al langer tuinieren. Zelfs voor tuinloze types is het interessant: Alma schrijft op een manier waardoor je met haar gaat meeleven. Grappig vind ik dat: niet alleen je handen in de aarde steken geeft plezier, maar ook ’tuinieren-vanuit-de-leunstoel is pure vreugde en poëzie’, zoals Alma het mooi verwoordt.
Inmiddels zijn beide dames al een tijd verhuisd naar het Noord-Groningse Hoogeland, want die Haarlemse volkstuin werd veel te klein. Nu hebben ze een ecologische landschapstuin van 1 hectare, De Groene Luwte, met bijbehorend romantisch boerderijtje, biologisch B&B en huiskamerrestaurant, waar ze ook workshops en cursussen geven. Kortom, ze hebben mijn gedroomde leven. Ik ga snel eens naar Groningse boerderijtjes zoeken op Funda.

Groentje in de moestuin – met 70 seizoensrecepten, Alma Huisken & Doortje Stellwagen, uitgeverij Lemniscaat, 184 pagina’s, 19,95 euro.
De site van Alma en Doortje: www.degroeneluwte.nl

IMG_3208
IMG_3209
IMG_3207
IMG_3210

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *