Hemelse vrucht

IMG_3231
De Intratuin heeft mij weer weten te verleiden: ik ben helemaal losgegaan op de zakjes aardbeien-wortelgoed die ze daar sinds kort verkopen.
Aardbei is mijn favoriete vrucht. Zacht, zomers, zurig, zoet.. oeps, als je mij over aarde-beien…

…laat beginnen, ga ik eindeloos door met bijvoeglijke naamwoorden. Hele alinea’s kan ik volschrijven met een lofzang op de aardbei. Maar laat ik dat nu maar niet doen, ik denk dat jullie daar vast niet op zitten te wachten ☺
Ik heb in dit leven ontdekt dat er werelden van verschil zitten tussen aardbeien. De ene aardbei is de andere niet. Die waterbommen van Albert Heijn mogen ze eigenlijk geen aarbeien noemen, vind ik. Wat een smakeloze dingen zijn dat. Als je eenmaal eigengekweekte aarbeien hebt geproefd, wil je die opgeblazen supermarktkrengen niet meer. Uwgh!
Aardbeien variëren in groottte, kleur, structuur, smaak, of ze vroeg of laat bloeien.. de mogelijkheden zijn legio. Dus toen ik al die verschillende soorten aan het rek zag hangen in de Intratuin, was ik meteen verkocht.
IMG_3232
Ze hebben heel slim op de achterkant van het zakje een “zoetheidsschaal” afgebeeld, waarop je kunt zien hoe zoet de soort is die je koopt. Helaas hing er geen maximaal zoete bij, want daar ben ik als zoetekauw nog het meest benieuwd naar: de zoetste aarbei ever. Die houd ik dus nog tegoed.
Anyway, qua zoetheid heb ik ze nu van categorie 1 tot en met 4 (op een schaal waarbij 1 staat voor het minst zoet en 5 voor het meest zoet). Ik heb de “Ostara”, “Rosea”, “Polka” en “Honeyo”. Bij die laatste ben ik heel benieuwd hoezeer hij naar honing zal smaken.
IMG_3215
Ik maakte een mooi bed voor ze, op een zonnige plek. Haalde de 18 stuks wortelgoed uit de zakjes en zette ze lekker met blote vingers in de aarde, mooie naambordjes erbij, zodat ik straks weet wat de aardbeienplanten zijn en wat het onkruid (o, en trouwens: mocht je ook zin krijgen: je kunt ze van februari tot juni planten – ook in een pot op je balkon, gaat ook heel goed!).
Ongelooflijk, dacht ik, dat deze frummelige, nietszeggende wortelhaartjes straks zulke heerlijkheden gaan voortbrengen. Ik hoop dat ze goed gaan groeien; zouden ze al in het eerste jaar echt vruchten gaan geven? En zo ja, blijven de slakken en vogels en muizen en pissebedden en lapsnuitkevers er af? Ik ga ze in elk geval mijn volle aandacht geven, die aardbeien. Wordt zeker vervolgd!
IMG_3218
IMG_3222

3 thoughts on “Hemelse vrucht

    • joehoe, en dan die ijskoude wind nu, hè? Volgende week wordt het warmer volgens de berichten.. Veel plezier in elk geval, en het wordt vanzelf lente:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *