Houtje-touwtje tomaten

IMG_4288
Dit is momenteel de situatie bij mij thuis: tomaten die op de vensterbank liggen te rijpen. Het is een race tegen de klok geworden om…

…mijn tomaten rood en wel te kunnen afleveren in de keuken. Om alles op alles te zetten, heb ik er een banaan bij gelegd: die scheidt stoffen uit die de tomaten aansporen rood te kleuren.
Dit jaar is geen goed tomatenjaar bij mij: in het voorjaar kwamen ze heel traag op gang (toegegeven, ik was ook laat met ze – ga ik volgend jaar eerder doen, beloof ik mezelf), en vervolgens maakten ze weliswaar een groeispurt, maar dat hield in: heel veel scheuten en bladeren – en weinig vruchten.
Dit is de situatie nu in mijn kas (en je ziet mij ook nog in spiegelbeeld):
IMG_4259
Zoals je ziet, hangen er nu wel aardig wat tomaten, maar ze zijn aan de kleine kant en nog veel te groen. Ze worden ook maar heel langzaam rood – dat ging vorig jaar een stuk rapper.
IMG_4263
IMG_4267
Om het rijpingsproces te versnellen, knipte ik alle scheuten van de planten – ze hebben genoeg bladgroenkorrels in hun stengel om te overleven, en zo gaat alle energie van de planten naar de tomaten.
Inmiddels zijn we in half september aangeland en wordt het steeds kouder. Ik hou mijn hart vast voor het groene spul dat er nu nog hangt: gaan ze de finish nog halen?
Zodra een tomaatje de eerste neiging vertoont aan te kleuren, pluk ik hem en leg ik hem in huis op de vensterbank. Daar rijpen ze redelijk snel (duurt een dag of twee, drie). Ik heb gemerkt dat plukken-als-ze-nog-volledig-groen-zijn-en-dan-op-de-vensterbank-leggen niet werkt. Ze moeten echt eerst een tikkie oranje zijn.
Ik heb goede hoop dat ik op mijn houtjes-touwtjes manier nog aardig wat tomaten kan oogsten. Degenen die groen blijven, kan ik nog verwerken als tomatenchutney – misschien vind ik nog wel een fijn recept daarvoor.
En hoe smaken mijn tomaten? Ze zijn zacht. Redelijk sappig. Maar wat ze missen is de zon. Die hebben ze niet genoeg in zich dit jaar. Voor mij is dit tomatenjaar een goeie oefening in nederigheid. De natuur is de baas, niet ik. Dat is in elk geval een gedachte die een hoop rust geeft.
IMG_4262

IMG_4264

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *