Heleniums

IMG_2581
Psstt… ik ga je iets verklappen: hier is-ie dan, mijn favoriete bloem. Vriend Thaloen heeft mij ooit eens geleerd dat je nooit dingen met elkaar moet vergelijken – “Alles in het leven staat op zich,” zegt hij – maar voor heleniums…

…wijk ik graag af van deze stelregel. Wat een bloem is dat, de helenium: een ongelooflijke combinatie van eenvoud, kleur en raffinement. Dit is de essentiële bloem zoals de natuur bloemen ooit heeft bedoeld, dat kan gewoon niet anders. Niet voor niets komen er massa’s bijen en vlinders op af, en pikken de vogels in de winter graag de zaadjes uit de uitgebloeide bloemen.
IMG_2582
Heleniums zijn er in allerlei kleuren: van helgeel tot knaloranje tot steenrood tot roestbruin; de kleur verandert trouwens ook nog eens tijdens de bloei, waardoor je steeds iets nieuws hebt om naar te kijken. Verder zijn ze natuurlijk heel arty farty: ze doen het geweldig in combinatie met hoge grassen, of met knalgele rudbeckia’s die je hieronder ziet…
IMG_2633
…of met warmgele inula’s, of met de weelderige crèmekleurige pluimen van bijvoet (oftewel artemisia lactiflora). Als je die bij elkaar zet, een beetje in mooi grote clusters, kan je tuin zo in het hipste tuintijdschrift.
Ik hou van de badmintonshuttle-achtige vorm van de heleniumbloem, maar ben echt verliefd op het hart van de bloem: een bolle knop die lijkt op het uitvergrote oog van een bromvlieg. Uit die bolknop bloeien in een latere fase gele lintbloempjes, wat de bloem een tijdje een aureool-effect geeft, waardoor het lijkt alsof hij licht uitstraalt. Ikzelf heb de helenium Moerheim Beauty in mijn tuin, dat is denk ik jeugdsentiment: bij ons thuis hadden mijn ouders ze vroeger ook staan. Die unieke roestbruine kleur doet me denken aan lange lome zomermiddagen in onze sprookjesachtige tuin, waar ik als kind samensmolt met een oneindige, vrije, avontuurlijke wereld.
Het fijne van heleniums is dat je zo lang plezier van ze hebt. Ze komen uit aan het begin van de zomer, en wanneer je ze na de bloei kopt, groeien ze nogmaals in de vroege herfst. En dat elk jaar weer, want het zijn vaste planten die de koudste winters probleemloos doorstaan.
In mijn volgende post vertel ik je wanneer je ze het beste kunt planten, plus nog meer handige helenium-tips.
IMG_2634

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>