Tuinieren op mijn werk

IMG_3518
“Zeg Edwin,” vroeg uitgever Ruud van Psychologie Magazine laatst aan mij, “jij bent behalve redacteur van Psychologie Magazine toch ook gelukkige tuinman? Wil jij straks, als we gaan verhuizen naar ons nieuwe kantoor, zorgen dat er lekker veel planten komen te staan? Collega Adrienne van de Happinez wil het wel samen met je doen, zij komt op dezelfde vloer te werken en houdt ook van tuinieren.”
“Leuk, gaan we regelen!” was mijn eerste enthousiaste reactie. Ik had er verder niet bij nagedacht, maar nu blijkt dat dit verzoek behalve leuk ook een verdomd slimme zet is van baas Ruud.

Planten om je heen hebben is namelijk niet zomaar een frivool leuk extraatje waar een mens goed zonder kan. Nee, ze zijn juist een basisbehoefte van ons allemaal. Ook op ons werk doen planten ons erg goed, heeft een team van Australische, Engelse en Nederlandse psychologen nu aangetoond.
Tegenwoordig is de trend dat kantoren zo kaal mogelijk moeten zijn: geen kunst aan de muur, geen frutsels en foto’s van je geliefden en geen planten om je heen, want al die dingen zouden je alleen maar afleiden van waar je voor naar je werk gaat, namelijk: keihard buffelen voor de baas.
Niets blijkt minder waar te zijn: de onderzoekers ontdekten dat mensen die in groene kantoren in Londen werkten, met meer plezier naar hun werk gingen, zich beter konden concentreren en liefst 15% meer werk verzetten dan vergelijkbare collega’s die in een “lean office” werkten.
Ik wist al lang dat planten je goed doen, daar heb ik geen onderzoek voor nodig. Toch vind ik het ook wel weer iets hebben dat mijn gevoel nu wordt bevestigd door keiharde wetenschappelijke data. Waar ik dan nu wel benieuwd naar ben, is waaróm planten ons zoveel goeds brengen. Gelukkig blijken de onderzoekers dat ook voor ons te hebben uitgezocht: planten verbeteren de luchtkwaliteit (ze vangen namelijk de CO2 uit de lucht), reduceren je lichamelijke stressreacties, zorgen op een natuurlijke manier voor de broodnodige afleiding (want constant je aandacht alleen maar op je werk richten put je hersenen uit), en ze geven je het idee dat je baas om je geeft, omdat een groene omgeving comfortabeler aanvoelt. Nou, dank je wel, Ruud! Ik heb Adrienne al gemaild voor een eerste opzetje.

IMG_3520
Wil je het originele onderzoeksartikel lezen? Hier zijn de gegevens:
Nieuwenhuis, M., Knight, C., Postmes, T., & Haslam, S. A. The Relative
Benefits of Green Versus Lean Office Space: Three Field Experiments. Journal of
Experimental Psychology: Applied (online publicatie, publicatie in druk volgt nog).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>