Spinazietijd

IMG_2778
Behalve sla kun je in het najaar nog meer fijns in je moestuin planten: spinazie bijvoorbeeld. Spinazie is een groente die je eigenlijk alleen in het voor- en najaar kunt zaaien.

Wordt het buiten namelijk te warm, dan groeit het te snel: je bladeren worden hard in plaats van sappig babyzacht, en je planten schieten ook te snel door.
Dit voorjaar heb ik al heerlijke spinazietaarten mogen bereiden van mijn spinazie, echt mmm! (Binnenkort ga ik daar een lekker recept voor posten, dus als je ook een spinazieklant bent: houd mijn blog in de gaten.) Het fijne van spinazie uit eigen tuin is dat je weet wat ermee is gebeurd. Bij mij is het absoluut 100 procent biologisch, en dat proef ik ook: veel meer smaak zit eraan. Dat hier en daar een blaadje door slakken wordt aangevreten, neem ik graag voor lief.
Punt was dit voorjaar alleen dat ik teveel spinazie had gezaaid. Daardoor was het al te ver doorgegroeid op het moment dat ik er weer trek in had. Helaas heb ik toen de helft van mijn spinazieplanten ongebruikt in de compostbak moeten deponeren.
Dit najaar wil ik dat zien te voorkomen. Afgelopen weekend heb ik dus wat minder spinazie gezaaid. Ik hoop dat ik een goeie gok heb gedaan; het mooiste is natuurlijk wanneer ik precies zoveel spinazie zaai als ik straks wil eten. Dat scheelt tijd en ruimte. Weet je wat ik trouwens bijzonder vind aan het inschatten van dit soort dingen? Dat het me zoveel plezier geeft. Tuinieren blijft interessant, vind ik: nog steeds ontdek ik van alles in de tuin. Ik heb het idee dat ik de rest van mijn leven kan blijven leren over hoe planten zich gedragen. Als tuinman ga je echt een langdurige relatie met ze aan (met af en toe ook een heftige relatiecrisis, haha).
Dus ja: omdat het zo leuk blijft over de tuin te leren, kon ik het niet laten weer een experimentje te doen. In de kas (waar lekker veel plaats is vrijgekomen omdat ik de uitgebluste tomatenplanten heb geruimd) zaaide ik drie kleine rijtjes spinazie…
IMG_3495
…en buiten twee langere rijen van ongeveer 3 meter:
IMG_3500
Nu maar afwachten waar ze het beter doen: binnen of buiten?

Wil je ook spinazie van topkwaliteit? Dan heb ik hier een aantal tips voor je:
1. Kies een zonnige plek, maar het mag er niet te droog zijn (want dan schiet je spinazie namelijk eerder door).
2. Schep voor het zaaien compost op je grond, of meng er mestkorrels doorheen.
3. Zaai 1-2 cm diep, 1 cm tussen de zaadjes, 30 cm tussen de rijen.
4. Als de plantjes verschijnen, haal de zwakkelingen er dan tussenuit, en dun ook verder nog wat uit; 15 cm tussen elk plantje is het mooist.
5. Geef na het uitdunnen extra water, dan kunnen de wortels van de overgebleven plantjes zich sneller herstellen.
6. Bedenk: goed bewaterde spinazieplantjes geven de lekkerste blaadjes.
7. Na 6-10 weken kun je oogsten. Gebruik een scherp mes om de blaadjes af te snijden, dan blijven de wortels goed zitten en kun je later misschien nog een tweede keer oogsten.
8. Het ziet er nu naar uit dat we een mooie nazomer krijgen (joehoe!), maar mocht het onverwacht snel koud worden: leg fleecedoek over je spinazieplantjes, dan blijven ze warmer en groeien ze door ondanks de kou.
IMG_2759

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>