Heleniums (2)

IMG_2584
Helenium oftewel “zonnekruid” is, de naam zegt het al, een ware zonaanbidder. Het liefst groeien heleniums in natte grond, want van oorsprong komen ze uit gebieden als Kentucky en Missouri, waar ze massaal staan te wuiven op de drassige oevers van de rivieren. Zet een helenium op zanderige, schaduwrijke grond en hij gaat dood van ellende. De beste tijd om heleniums te planten…

…is in het voorjaar, omdat hun wortels echt even de tijd moeten krijgen goed in de grond te groeien – indien je er te snel een koude, natte winter overheen krijgt, overleven ze het niet.
Wat ook goed is voor de plant, is hem elk jaar uitgraven, in meerdere klompjes uiteen scheuren en opnieuw planten, dan geef je hem nieuwe energie en creëer je op den duur steeds grotere bossen helenium in je tuin. Het heerlijkst vind ik heleniums wanneer je ze meterslange vlakken laat bestrijken, dat geeft een zalig royaal bloementapijt. Doe dat scheuren overigens wel in het voorjaar, dan geef je de verstoorde wortels de meeste gelegenheid zich te herstellen. Leg na het scheuren het middelste gedeelte van de plant maar op de composthoop, want het zijn altijd de buitenste delen die de meeste kracht bezitten. Let wel op dat je de nieuwe plantjes goed de ruimte geeft in je tuin, want ik heb al gemerkt dat heleniums nogal bescheiden van aard zijn en zich gemakkelijk laten wegdrukken door andere planten; ze behoren niet bepaald tot de brutaaltjes onder de planten.
O ja, nog een tip: als je vlak voor de bloei, begin juni, de helft van de plant tot de bodem wegsnoeit, groeit dat gedeelte opnieuw. Tegen de tijd dat de andere helft van de bloemen is uitgebloeid, word je dan verblijd met de tweede manche, met allemaal verse bloemen. Je kunt begin juni ook de hele plant snoeien, wat anderhalve maand later resulteert in kortere, stevigere stengels. Onaangeroerd kan de helenium (die 1 tot 2 meter hoog wordt) namelijk nogal een slungelige zwieper worden. Maar eerlijk gezegd vind ik het juist wel leuk dat zelfs mijn favoriete plant niet perfect is.

2 thoughts on “Heleniums (2)

  1. Hallo Edwin, je hebt een mooie site met veel informatie! Ik heb een vraagje over de helenium. Ik heb hem voor het eerst in mijn tuin dit jaar en hij bloeit mooi, maar nu komen er allemaal zijscheuten onderaan de stengel. Kan ik daar iets mee? groetjes, Joke.

    • Hi Joke, dank voor je reactie, leuk om te horen!
      De scheuten die je onderaan je helenium ziet, zijn waarschijnlijk al die voor volgend jaar. Sommige soorten heleniums maken ze nu al (de mijne niet, trouwens). Het beste is de stengels van uitgebloeide bloemen weg te knippen en de nieuwe scheuten te laten zitten. Als de plant volgend voorjaar weer begint te groeien, kun je hem eventueel uitgraven, scheuren en er meer planten van maken. Dat nu al doen bergt een risico in zich: als we een heel nat najaar/natte winter krijgen, overleven die kleine plantjes het misschien niet. Hoop dat je hier iets mee kunt! Groetjes, Edwin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>