O nee: slakken! (2)

Mijn rodekool is al voor de helft aangevreten door slakken:-(

Mijn rodekool is al voor de helft aangevreten door slakken:-(

Na vele frustrerende ervaringen met slakken is me één ding duidelijk geworden: er bestaan allerlei wapens tegen, maar geen daarvan is geheel afdoende. Als tuinman of –vrouw kun je volgens mij beter werken aan het opvijzelen van je ‘slakken-IQ’, oftewel: je vermogen om een intelligent meersporenbeleid tegen slakken op poten te zetten. Let wel: in iedere tuin lijken slakken net ietsje anders te opereren, dus ik zou zeggen: kijk wat in jouw tuin (of op jouw balkon, want daar komen ze ook, heb ik gemerkt!) het beste werkt. Hoe het ook zij, stelregel 1 voor een hoog slakken-IQ blijft dat je slakken op meerdere fronten te lijf dient te gaan. Bedenk daarbij dat voorkomen beter is dan genezen, en besteed het hele jaar aandacht aan je slakkenbeleid, dan bereik je het hoogst haalbare resultaat.
Ok, hoe doe je dat dan, je slakken-IQ verbeteren? Hier zijn alvast mijn eerste tips (de komende vijf dagen volgen er nog veel meer, want het is Slakkenweek!):

-Verwelkom zo veel mogelijk dieren in je tuin. Padden, eenden, egels, vogels: allemaal verorberen ze graag een slaksnack. Je dierenvrienden zullen je dankbaar zijn, en jij kunt weer leuk naar hún kijken in je tuin.
-Spit in de winter je aarde om: daarmee hak je slakken in tweeën of komen ze bovengronds te liggen, waardoor je de tafel dekt voor rondcirkelende vogels die in de winter extra hongerig zijn.
-’s Avonds met een zaklantaarn op slakkenjacht gaan is niet echt een goed idee, is mijn ervaring. Slakken zijn weliswaar ’s nachts actief en je kunt ze dan goed bij hun lurven grijpen, maar wees gewaarschuwd: echt veel helpen zal het niet. Ten eerste kost zo’n slakkenjacht je ongelooflijk veel tijd, want gemiddeld slijmwaggelen er maar liefst 200 slakken per vierkante meter door een doorsneetuin! En sterker nog: wanneer je een x-aantal slakken weghaalt, stimuleer je de groei van de slakkenpopulatie. Jonge slakjes hebben namelijk een sensor voor het aantal slijmsporen van volwassen slakken, en zodra ze merken dat er minder van die sporen zijn, groeien ze als kool, en ben je dus in no-time de niet-zo blije eigenaar van een florerende slakkenkwekerij.
Morgen meer slakkentips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>