Tuinieren = verheugen

IMG_3642
Ziehier mijn ‘oogst’ van afgelopen weekend: ik kon het weer niet laten. Zodra je mij loslaat op een plantjesmarkt, MOET ik iets kopen, en het liefst meerdere soorten planten. Op de een of andere manier heb ik altijd plek over in mijn tuin voor nieuwe

planten. Het uitproberen en eindeloos combineren van planten, het schilderen met textuur, vorm en kleur: het blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie.
IMG_3638
Dit keer raakte ik verzeild op een wel heel bijzondere markt: de Najaarsmarkt van de Amsterdamse Hortus Botanicus, die afgelopen weekend werd gehouden. Een inspirerender plek om planten te kopen bestaat volgens mij niet: tussen het weldadige groen en de vele aparte plantensoorten van de Hortus is het extra senang winkelen.
Er stond een notenbomen-expert die, naast verschillende soorten jonge notenboompjes, zelfgeperste walnootolie verkocht. De Nederlandse geranium- en pelargonium vereniging had een keur aan plantjes meegenomen, en Carla de Bruijn van het IVN (instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, www.ivn.nl) liet me allerlei zelfgemaakte soorten geleitjes en jammetjes proeven die ik nog nooit van m’n leven had gegeten.
IMG_3633
Duindoornbessengelei, rozenjam, zuurbessengelei: m’n smaakrepertoire werd afgelopen weekend aanzienlijk uitgebreid.
IMG_3630
‘Oh wat heerlijk,’ verzuchtte een dame die net als ik verlekkerd naar het rek van bloembollenshop Nijssen uit Heemstede (www.pcnijssen.nl) stond te kijken. ‘Dit is zoveel leuker dan het gewone tuincentrum. Kijk nou: ze hebben wel twintig soorten anemonen! En een stervormige crocus! En duizend soorten sneeuwklokjes!’ Ik kon haar alleen maar instemmend glimlachend toeknikken. En mijn geld tellen… om te checken of mijn ogen niet groter waren dan mijn portemonnee.
Uiteindelijk ging ik voor de naar mijn smaak meest sierlijke tulpen uit het bollenschap: de paarse Burgundy en de roodvlammende Fly Away, beide met elegant krommende bloemrandjes. ‘Heb je nou niet al genoeg tulpen in je tuin?’ hoorde ik mijn moeder in mijn hoofd alweer vragen met een licht zorgelijke klank in haar stem. Haha mam, op de een of andere manier blijf ik elk jaar op zoek naar nieuwe tulpensoorten en -vormen. Het leuke van nieuw gekochte tulpenbollen vind ik ook dat ze grotere bloemen opleveren dan bollen die al langer in je tuin staan. De Burgundy en de Fly Away zullen straks 60 cm hoog worden. Alleen al de gedachte daaraan maakt me blij. Met deze aankoop is nu voor mij officieel de voorbereiding voor het volgende tuinseizoen begonnen. En is mijn verheugkalender voor 2015 weer een item rijker geworden.
IMG_3643
Behalve tulpenbollen kocht ik op de Hortusmarkt ook drie zalmoranje eremurussen, oftewel ‘naalden van Cleopatra’ (dat zijn de octopussen die je op de bovenste foto in het gras ziet liggen). Ik ben benieuwd hoe zalmoranje er in het echt uit gaat zien; het welluidende woord zelf klinkt in elk geval al als muziek in mijn oren.
Nu is de tijd dat eremurussen de grond in gaan. Wil je weten hoe je dat het beste kunt doen? Lees het in mijn volgende post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>