Vroegzaai tips

IMG_2823
Zaaien in januari? Is dat niet veel te vroeg? Nee hoor, het kan echt! Ook al geeft de zon te weinig warmte en licht voor de meeste zaden, toch is er een aantal zaden dat al wil kiemen. Er zijn alleen wel wat haken en ogen aan vroeg zaaien. Heel belangrijk is…

…dat de boel niet te vochtig mag worden – dan krijg je schimmels, verrotting en allerlei andere ellende. En, waar ik me ooit in vergiste: met alleen een lekker warme vensterbank ben je er nog niet. Doordat de zon in deze periode van het jaar zo weinig licht geeft, krijg je op een warme vensterbank vaak te slappe zaailingen die nogal snel verpieteren.
Maar goed, dit allemaal gezegd hebbende: met een beetje extra aandacht is het te doen!

Zoals eerder deze week beloofd zou ik je een aantal vroegzaai tips geven. Hier zijn ze:
1. Zorg voor goede hygiëne. Tere plantjes zijn extra gevoelig voor ziektes, dus was je potten en kweekbakken grondig voor gebruik. Liefst met desinfecterende zeep.
2. Koop verse compost. Neem dus niet die zak die al een jaar buiten ligt.
3. Maak je eigen zaaigrond. In navolging van mijn groene geweten, hovenier Frans, gebruik ik cocospotgrond en metselzand, in de verhouding 2:1. Voor extra drainage kun je er bijvoorbeeld ook nog vermiculiet of fijn grit aan toevoegen. Doe water bij je mengsel voordat je gaat zaaien. Als je een handvol zaaigrond pakt en erin knijpt, mogen er geen druppels uit vallen – dan is het te vochtig.
4. Gebruik verse zaden. Die ontkiemen veel vaker en sneller dan oudere zaden. Zaden die over de datum zijn, kun je beter weggooien – zonde van al je tijd, geld en energie, als je ziet hoe weinig plantjes je daar uiteindelijk uit opkweekt.
5. Zet je zaden verder uit elkaar dan op de verpakking staat – dan krijgen de plantjes straks meer ventilatie en zullen ze minder snel verrotten.
6. Over ventilatie gesproken: ventileren, ventileren, ventileren – da’s het absolute toverwoord bij zaden opkweken.
7. Zet je kweekbak (met doorzichtig deksel) op de juiste plek. De meeste zaden houden van veel licht en warmte, en een constante temperatuur. Het mag dus niet te heet worden! Op de zaadzakjes staat welke kiemtemperatuur nodig is. Sommige zaden kun je het beste thuis op de vensterbank zetten, andere, zoals bijvoorbeeld siererwten, hebben een veel lagere kiemtemperatuur en kunnen in een onverwarmde tuinkas staan.
8. Check elke dag. Zeer essentieel, deze tip. Het stelt je namelijk in staat om tijdig in te grijpen.
9. Geef zo weinig mogelijk water, dat voorkomt schimmels en ziektes. Beslaat de doorzichtige kap van je kweekbak? Neem hem dan af met een droge doek.
Maar! De boel mag ook weer niet te droog worden… Sorry dat ik je hierover geen duidelijker uitleg kan geven, maar dit is echt een kwestie van ervaring: als je je kweekbak maar vaak genoeg in de gaten houdt, leer je het vanzelf. Met vallen en opstaan.
IMG_2821
Enne… psstt: ik heb nog een tiende tip: neem lekker makkelijke zaadjes. Het ene zaadje is namelijk het andere niet. Net zoals je heel moeilijke en heel makkelijke mensen hebt (en alles daar tussenin) zijn er ook in de plantenwereld moeilijke en makkelijke kiemers. Sommige willen zelfs eerst in de warmte staan, dan 3 weken in de vriezer, en dan weer 2 weken in de koelkast… je hebt er echt sujetten bij.
Ben je een beginner in de zaaiwereld en wil je graag instant resultaat? Dan zou ik bijvoorbeeld de zaden van courgette en siererwt nemen – succes gegarandeerd.
En o ja, mijn favo site waar je geweldig veel soorten zaden kunt bestellen, is Vreekens Zaden: www.vreeken.nl.
Kijk alleen wel uit dat je niet te veel neemt… you can get carried away, is mijn ervaring☺

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>