Een nieuw begin

IMG_2793
De tuiniers onder ons hebben het ergste achter de rug: december – het dieptepunt voor de tuin – is voorbij! Nu iedereen elkaar gelukkig nieuwjaar wenst en een frisse start maakt, sta ik te popelen om te beginnen met het nieuwe tuinseizoen… maar helaas, het is nog hartje winter! Mijn tenen vroren er bijna af toen ik…

…gisteren een paar uur in de tuin bezig was (tuinkas opgeruimd, bessenstruiken gesnoeid, onkruid weggehaald). Eenmaal binnen ging ik snel voor de kachel zitten ontdooien.
Ik vrees dat we nog minstens twee onherbergzame maanden door moeten voordat de condities weer mens- en plantvriendelijk worden. Maar ondanks mijn koude voeten was het heerlijk in de tuin. Ik zag vrijwel niemand buiten, de stilte was verrukkelijk. Een nieuwsgierig, zelfverzekerd roodborstje bleef steeds bij me – heel gezellig. En het opruimen en klaarmaken voor het nieuwe seizoen gaf een goed gevoel.
Het mooie van januari is dat je sommige zaadjes al kunt zaaien, zoals de Tigerella tomaat, afgelopen zomer het succesvolste tomaatje in mijn kas: heerlijk sappig en snel groeiend. Dus heb ik, met mijn voeten zo ongeveer in de kachel, mijn lade met zaden eens uit de kast gehaald en op orde gebracht. Zaden waarvan de houdbaarheidsdatum was verlopen heb ik weggegooid, en de zaden die ik nog over heb (wat zijn het er veel! Ik ga dit jaar niet meer zoveel zaaien, want je moet ook maar tijd hebben om al die plantjes straks te verzorgen) heb ik gesorteerd op de maand waarin ze gezaaid kunnen worden. Het was een leuke klus, dat ge-orden heeft iets heel positiefs over zich, vind ik: alsof de wereld weer even helemaal klopt. Als vanzelf gingen mijn gedachten naar zonnige dagen waarop die planten die nu nog zaadjes zijn, staan te floreren in een wuivende, groene zee.
De zaden van de Tigerella tomaat liggen bij mij nu bovenop de stapel: half januari kan ik ze gaan zaaien. Nu eerst cocospotgrond en metselzand kopen, om die twee respectievelijk in de verhouding 2:1 te mengen. Volgens mijn groene geweten, hoevenier Frans, is dat de ideale voedingsbodem voor zaadjes: niet te droog, niet te vochtig, niet te veel voeding. Gewone compost bevat te veel voeding en bacteriën en houdt te veel vocht vast, waardoor je eerder schimmels krijgt, aldus Frans.
Enfin.
Als je nu ook zin hebt in zaaien, geef ik je later deze week nog een aantal tips – zodat je straks mooie sterke planten krijgt. Houd mijn blog maar in de gaten.
IMG_2821

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>