Kampvuur

IMG_2692
Hier issie dan, in volle glorie: de rode kornoelje. Maakt een winters bezoekje aan je tuin tot een feest. Lage zon, vurig rode takken die je ogen in knallen: een lekkere opkikker, mmm! Bijna net zo plezierig als…

…een kop dampende chocolademelk op een koude winterdag.
Het mooie van de kornoelje is dat hij elk jaar weer van die mooie rode takken maakt – zo lang je hem in het voorjaar maar goed terugsnoeit (tot op een paar ogen boven de grond). Hij is weinig veeleisend, groeit als kool, en niet kapot te krijgen. Hoe meer zon hij in de zomer krijgt, hoe roder zijn takken in de winter.
Ik heb de cornus alba ‘Sibirica’: purperen blad in de herfst en geheel rode takken in de winter. Maar wat ik stiekem nóg mooier vind (ehm.. een mens blijft altijd verlangen naar meer…) zijn de rode kornoeljes – er bestaan maar liefst meer dan 60 soorten – waarbij het onderste deel van de takken geel kleurt en het bovenste gedeelte vuurrood. Als je die met een laagje sneeuw in de tuin ziet, is het net een permanent kampvuur. Adembenemend.
Maar de rode kornoelje is niet alleen in de winter mooi. Hij geeft je ook lekker geurende bloemetjes in het voorjaar, en in het najaar besjes waar de vogels dol op zijn. Kortom, rode kornoelje forever!
IMG_2689

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>