Sublieme kruisbessen-kokoscake

IMG_3909
Afgelopen keer beloofde ik jullie het recept te geven van mijn kruisbessen-kokoscake. Hij ging erin als koek, ik kreeg van meerdere kanten…

…verzoeken of ik hem snel weer eens wil maken. Nu was ik zo vooruitziend dat ik nog wat kruisbessen in de vriezer stopte, dus ik kan hem nog 1 x maken dit jaar. Waar ik me nu al op verheug. Het bijzondere van deze cake is de licht zoete cakesmaak met als tegenhanger dat friszure van de kruisbessen: subliem. Smikkelen van het beslag is overigens ook heerlijk (maar dat je van je beslag snoept, hoort geloof ik niet, hè?). Hier komt-ie dan:
INGREDIENTEN
-400 g kruisbessen
-220 g lekker zachte boter, plus een beetje boter voor het invetten van je springvorm
-200 g lichtbruine basterdsuiker
-100 g kokosschaafsel
-225 g zelfrijzend bakmeel
-1 theelepeltje Oetker Backin (bakpoeder)
-125 gram kokosyogurt (van die kleine cupjes van Activia, hebben ze bij AH)
-4 eieren
Voor eroverheen:
-25 g kokosschaafsel
-1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
-1 eetlepel gesmolten boter

GANG VAN ZAKEN:
1. Elektrische oven op 160 graden/gasoven op 3. Vet je springvorm (20 cm doorsnee ongeveer) in. Duw er een vel bakpapier in, zodat het tegen de zijkanten omhoog staat.
IMG_3914
2. Doe alle cake-ingrediënten plus een half theelepeltje zout in een beslagkom. Wacht nog even met je kruisbessen. Mix het beslag tot het een mooi stevig mengsel is. Hoeft maar een minuutje of twee. Schep met een lepel driekwart van je kruisbessen door het beslag, en vervolgens doe je het beslag in de springvorm.
IMG_3917
3. Leg de rest van je kruisbessen mooi verspreid op het beslag. Duw ze een klein beetje naar beneden. Bak de cake een uur in de oven.
4. Meng kokosschaafsel, basterdsuiker en gesmolten boter en zet even apart.
5. Na 1 uur: haal de cake even uit de oven, spreid het mengseltje dat je net hebt gemaakt over de bovenkant.
6. De cake mag nog even een kwartiertje of zo terug in de oven. Steek er een satéprikker in: als er nog wat beslag aan blijft plakken, moet de cake nog iets langer in de oven blijven bakken.
SMULLEN MAAR!
IMG_3920

IMG_3921

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>