Paars

IMG_3746
“Goh, jij hebt veel paars, hè?” zeiden de deelnemers van de cursus “Tuinieren voor gevorderden” afgelopen weekend tegen me. Ik had hen samen met docent Frans uitgenodigd naar mijn tuin te…

…komen, ter afsluiting van de cursus die we dit voorjaar deden. Want wat is een tuincursus zonder praktijkdag?
Ik vond het een bijzondere ervaring om veertien enthousiaste tuinvrouwen (ja, ik was dus de enige mannelijke cursist) tegelijk in mijn tuin op bezoek te krijgen. Zoveel mensen heb ik nog nooit tegelijk in mijn tuin ontvangen. Ik ontpopte me tot een soort gids die hen door de tuin rondleidde. Ik vertelde hoe lang ik mijn tuin onder mijn hoede heb, hoe ik hem ooit aantrof, wat ik eraan heb veranderd, wat de meevallers en tegenslagen waren, ik werd er steeds enthousiaster van. Ze vroegen me de namen van de planten en we namen koffie met cake.
Het is heerlijk om met tuinierliefhebbers door je tuin te gaan: je versterkt elkaars enthousiasme, en je verrijkt elkaar met je ervaringen en ideeën. En je krijgt dus ook een spiegel voorgehouden: dat van dat paars, dat had ik me nooit zo gerealiseerd, maar nu zag ik het zelf ook. Verrek, ik heb veel paars en paars-blauwige tinten! Ik hou van paars, ja, dat klopt!
IMG_3751
Paars heeft iets kalmerends, vind ik. Iets chics, iets stijlvols. Paars is bescheiden en toch vol zelfvertrouwen. Bij deze een rondje paars door mijn tuin. Hopelijk steek ik jullie aan met mijn paarsigheid. Het meest onder de indruk ben ik dit jaar trouwens van de paarse clematis met bloemen die bijna twee handen groot zijn. Wauw, die plant had zo naar de Chelsea Flower Show gekund.
IMG_3750
IMG_3760 (1)
IMG_3762
IMG_3753 (1)

3 thoughts on “Paars

  1. ha edwin, nog een paarse aanvulling: de plant waarvan ik gisteren de naam niet meer wist is een muurbloem: erysimum ‘bowles mauve’. groet, tess

    • Hi Tess, ja, ik vermoedde al zoiets! Dank! Ik ga hem ook in mijn tuin zetten, zo’n lekker makkelijke plant en nog mooi ook. En paars!!!

      Groetjes Edwin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>