Tuinkas

Zaaien

Qua groente kun je nu komkommers, aubergines, paprika en ui zaaien; qua sierplanten kun je nu al diverse soorten zaaien, zoals die superzomerse gazania, petunia, begonia, geranium en verbena.

Doe de dahliatruc

Dahlia’s rechtstreeks in de tuin planten kan pas als het vorstgevaar is geweken – officieel is dat pas half mei. Voordat ze in bloei staan, ben je dus zo een paar maanden verder. Een manier om ze eerder in bloei te krijgen, is wat tuinlieden “voortrekken” noemen. Plant ze dus in potten en zet die in de kas – zorg wel dat je je kas kunt verwarmen mocht het opeens nog hard gaan vriezen. In de tweede week van mei moet je ze wel even een paar dagen “afharden”: zet ze elke dag een paar uur buiten, dan wennen ze alvast aan hun nieuwe bestemming. Plant ze vervolgens half mei in je tuin (liefst met een lekker voedzaam laagje compost aan hun voetjes) en de eerste bloemen zullen al in juni tevoorschijn komen.

 

Bloemen

Leliebollen planten

Plant leliebollen in potten, dan geniet je straks in de zomer van die prachtige bloemen op je terras.

Border opruimen

Haal in je borders alle afgestorven delen van overblijvende planten weg die je had laten staan in de winter omdat het er nog zo mooi uitzag. Pas op dat je niet ook de nieuwe scheuten meetrekt – iets wat mij soms gebeurt als ik het te snel wil doen.

Siererwt zaaien

Je hoeft ze niet te laten weken of in te kepen met een mesje, maar je kunt ze gewoon rechtstreeks uit het zakje twee centimeter diep in de volle grond stoppen en je hebt in juni geweldige fleurige planten waar je veel oh’s en ah’s mee krijgt. Tip: zaai het dubbele aantal zaadjes van het aantal planten dat je wilt – dan ben je er zeker van dat je straks het gewenste aantal planten hebt staan. Zaai op een plek waar veel zon komt, dan krijg je de meeste bloemen.

Rozen snoeien

Ik heb (nog) geen rozen in mijn tuin – ik heb een bloedhekel aan die akelige prikkers – maar als je ze wel hebt: nu is het moment ze te snoeien. Knip ze af tot drie ogen boven de grond, dan kunnen ze weer lekker uitlopen tot stevige, grote planten. Geef ze ook nog wat rozenmest en je zult versteld staan hoeveel beter ze erdoor zullen groeien.